2022.01.11

Sajtóközlemény

A Tihanyi Rév környezetének közlekedésbiztonsági fejlesztése

 2022.01.11.

A TOP-3.1.1-16-VE1–2017-00007 azonosítószámú „Tihanyi Rév környezetének közlekedésbiztonsági fejlesztése” című pályázat keretében a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumban a tihanyi rév környezetét érintő gépjárműforgalom szabályozását, a közlekedésbiztonság megteremtését valósította meg. A 172 214 653 Ft összköltségű projekt megvalósításhoz, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 31 755 564 Ft., a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 140 459 089 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.

A program keretében tervezett fejlesztés a 7117-es főút 6-os számú km szelvényét érintette, mely az út Tihany településközpontjából a Révbe levezető szakaszának utolsó szelvényét jelenti.

A fejlesztés eredményeként a következő korszerűsítések valósultak meg;

A Révi útelágazástól a piac irányába 151 fm kerékpárút került kialakításra. A piac biztonságos megközelítésére tekintettel szükséges rövid szakaszon került kialakításra a kerékpárút. Így a kerékpárosok nem közúton és járdán közelítik meg a piacot.

A Club Tihany bejáratától ~ 90 m-re északra levő ponttól a part menti út becsatlakozásáig egy forgalmi sáv kopó réteg cseréje történt meg. Valamint a kereszteződésnél induló Révi felhajtó parokónál egy sáv felújítása zajlott le.

A beruházásnak és a Tihanyi Rév környezetének közlekedés rendezésének köszönhetően, egyrészről javult maga a rév közvetlen elérhetősége, másrészt ezzel együtt a komp kikötő kényelmesebb használatával a Balaton déli partjára történő átjutás is. A rév környezetén történő közlekedésfejlesztési elképzelés segítségével növekedni fog a térség mobilitása.

 

A beruházás várhatóan 2022. január 31-re fejeződik be.

 

További információ kérhető:

Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

8237 Tihany, Kossuth u. 12.

bendi.lajos@tihany.hu


A kedvezményezett neve:

Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

A projekt címe:

A Tihanyi Rév környezetének közlekedésbiztonsági fejlesztése

A szerződött támogatás összege:

172 214 654 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt tartalmának a bemutatása:

A közlekedésfejlesztési projekt fő céljai a következők: a fenntartható közlekedési módok feltételeinek javítása és erősítése a CO2 kibocsátás csökkentéséhez és az élhető települési környezet megteremtéséhez, a kerékpáros kapcsolatok megteremtése a településrészek között, kapcsolódva a balatoni kerékpáros körúthoz, elősegítve többek között a munkaerő mobilitást és a kerékpárosbarát szemléletformálást valamint a kerékpárforgalmi létesítmények hosszának növekedését, a közlekedésbiztonság növelése a gyengébb közlekedők védelme érdekében (gyalogos, kerékpáros fejlesztések, a közösségi közlekedés biztonságos elérése), a gyalogos kapcsolatok fejlesztése a településrészek között, forgalomvonzó létesítmények könnyebb elérésének biztosítása, lakott területeken áthaladó közúti forgalom csillapítása, élhető városi környezet megteremtése.

A projekt tervezett befejezési dátuma:

2021.03.31.

Projekt azonosító száma:

TOP-3.1.1-16-VE1-2017-00007